6 personen     Bereidingstijd: 30 minuten     Kooktijd: 180 minuten

Franse boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, een verfijnd gerecht, is een icoon van de Franse culinaire traditie en vindt zijn oorsprong in de beroemde wijnstreek Bourgogne. Dit heerlijke stoofpotje wordt bereid met mals rundvlees, een rijke rode wijn en een scala aan aromatische groenten, waaronder uien, wortels en champignons. Door het samenspel van deze smaakvolle ingrediënten en de langzame garing ontstaat een symfonie van smaken en aroma’s die een waar genot is voor de zintuigen.

Boeuf bourguignon is niet alleen een culinair hoogstandje, maar ook een gerecht dat warmte en gezelligheid brengt. Het is perfect om te serveren tijdens een knusse avond thuis, maar ook om indruk te maken op uw gasten bij speciale gelegenheden. Bij elke hap wordt u getransporteerd naar het hart van Frankrijk, waar u zich kunt voorstellen dat u dineert in een gezellige bistro te midden van de glooiende heuvels en wijngaarden van Bourgogne.

Dit recept biedt u de kans om uw kookkunsten te tonen en uw gasten te verrassen met een authentieke, smaakvolle boeuf bourguignon die hen ongetwijfeld zal doen verlangen naar meer. Bereid dit prachtige gerecht en ervaar zelf de magie van de Franse keuken, terwijl u samen met uw dierbaren geniet van een onvergetelijke maaltijd.

Ingrediënten

  • 1,2 kg rundvlees, in blokjes van 3-4 cm
  • 200 g gerookt spek, in blokjes
  • 750 ml rode wijn (Bourgogne of andere volle rode wijn)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 3 wortels, in plakjes
  • 250 g champignons, in kwarten
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Gehakte verse peterselie, voor garnering
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • Grote braadpan met deksel
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Houten lepel

Bereidingswijze:
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de braadpan op middelhoog vuur en bak het spek tot het goudbruin is. Haal het spek uit de pan en zet apart.
  • Voeg het rundvlees toe aan de pan en bak het rondom bruin. Voeg indien nodig extra olijfolie toe. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Voeg de uien, knoflook en wortels toe aan de pan en bak deze 5 minuten, tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten.
  • Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Voeg de wijn, tijm, laurierblaadjes, zout en peper toe. Breng aan de kook en laat het 5 minuten sudderen.
  • Voeg het vlees en spek terug in de pan, dek af en laat het geheel 3 uur sudderen op laag vuur, of tot het vlees zacht is.
  • Proef en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig. Garneer met gehakte peterselie en serveer met aardappelpuree, rijst of knapperig stokbrood.
Tips:
  • Gebruik een goede kwaliteit wijn voor een rijkere smaak.
  • Laat het gerecht een nacht staan om de smaken nog meer te laten ontwikkelen.

Geniet van een heerlijk bord boeuf bourguignon, een ware traktatie voor uw smaakpapillen. Dit gerecht zal ongetwijfeld indruk maken op uw gasten en snel een favoriet worden voor gezellige etentjes.

Wil je dit recept beoordelen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *